Cider, een korte uitleg.

Een veel gehoorde vraag, wat is cider precies?

Hoewel wij cider niet als wijn beschouwen, wijn is eenmaal wijn, en cider is cider, is het volgende vergelijk wel degelijk waar: Cider is een wijn gemaakt van appels, wat de druif is voor wijn, is de appel voor cider. Denkt u dan ook niet aan appelsap, maar aan al die smaken van de appel die pas tot uiting komen door er cider van te maken!

Sinds eeuwen wordt ambachtelijke (craft) cider op ongeveer dezelfde manier gemaakt, we plukken appels, persen ze, en laten het sap fermenteren, een proces waarbij gisten de aanwezige suikers omzetten in alcohol. Na dit proces laten we de cider rusten zodat de deze helder wordt en zijn volle smaak kan ontwikkelen in het rijpingsproces.

De uitgesproken smaak van cider wordt in grote mate bepaald door de gebruikte appelrassen, de gisten en het ’blenden’ van de kenmerken van verschillende rassen, op dezelfde manier als een chefkok verschillende ingrediënten combineert tot een gerecht.

Het maken van Craft Cider heeft tijd nodig, veel tijd! Zorgvuldige fermentatie en rijping maken elke craft cider uniek. Er wordt een blend gemaakt van de geperste en gefermenteerde sappen, om een optimale smaak te creëren. Van sommige appelrassen maken we ook wel een ‘single varietal cider’, bijvoorbeeld van de Ananasreinette, een oeroud Limburgs appelras. Rijping kan bijvoorbeeld plaats vinden in eikenhouten vaten, hetgeen niet alleen de smaak maar ook het uitgesproken karakter van de cider beïnvloedt.

Cider de Gerdeneer wild ferment 2018