Veldslasoep

Ingrediënten voor 4 personen

250 g veldsla
100 g gerookte spekblokjes
2 grote aardappelen
1 grote ui
2-3 sjalotjes
50 g boter
1 eetlepel olijfolie
1 scheutje room
enkele druppels tabasco
peper en zout naar eigen smaak
enkele sneetjes brood

Bereiding:

Maak de veldsla schoon, snipper de ui en sjalotjes
Snij de aardappelen in dunne plakjes.
Laat de helft van de boter smelten, laat de ui, sjalot en de veldsla 5 minuten stoven, maar bewaar een paar blaadjes voor de versiering.
Doe er de aardappelen bij en voeg 1,5 l kokend water toe.
30 minuten laten koken op laag vuur.
Bak de spekblokjes uit  in de resterende boter en laat ze daarna uitlekken zodat ze goed droog zijn.
Mix de soep en roer de room er door.
Peper en zout naar smaak en een paar druppels tabasco toevoegen.
Roer het spek door de soep en strooi er de croutons over en een paar baadjes veldsla voor de versiering.

Smakelijk eten!

Veldsla pastasalade

Yvonne’s maaltijdsalade met pasta, zalm en paddenstoelen

voor  4 personen

250 g Veldsla

1 bosje rucola

1 potje paddenstoelen assorti in olie en kruiden (piacelli)

1 klein blikje zalm

1 pakje tortellini (gusto carne)

1 pakje pasta schelpjes

peper en zout

1 citroen

evt. Balsamico azijn

 

Bereiding

Kook de tortellini en pasta zoals op de verpakking staat aangegeven. Spoel deze daarna royaal af met koud water, meng er een scheutje olijfolie onder en laat verder afkoelen.

Maak de veldsla schoon en doe deze samen met de rucola in een grote slakom (neem een ruime kom zodat je royaal kunt mengen).

De zalm uit laten lekken en evt. graatjes er uit halen, in stukjes uit elkaar halen.

De paddestoelen uit laten lekken en het vocht naar smaak bij de salade voegen.

Pasta en tortellini erbij doen als ze zijn afgekoeld

Naar smaak peper en zout en een beetje citroensap toevoegen.

Voor de afwisseling kan er al dan niet een beetje (1 of 2 eetlepels) balsamico azijn bij.

Het geheel goed mengen en eten maar!

 

 

Tartaar van Pietjesveld
met gepocheerd scharrelei

Na overleg met tweesterrenchef Margo Reuten van restaurant Da Vinci te Maasbracht, mochten we onderstaand recept op onze website publiceren. Hierbij wordt frisee sla vervangen door veldsla. Meer recepten van Margo Reuten zijn te vinden op de website

www.proevenvanbekwaamheid.com  De website van het restaurant is www.restaurantdavinci.nl

 

 

Vries de entrecote licht aan en hak hem vervolgens met een scherp mes zo klein mogelijk. Zorg dat het vlees goed koud blijft, want anders gaat de bindkracht verloren.

Zet in een pan 1 liter water op met de azijn en voeg als het kookt een snufje zout toe.

Meng het gehakte vlees met de bieslook, de gehakte augurkjes en de olijfolie. Breng de smeuïge massa op smaak met peper en zout.
Laat nu de eitjes voorzichtig in het water, dat net tegen de kook aan is, zakken en laat ze circa vijf minuten doorgaren.

Doe de tartaarmassa in een ring en druk deze voorzichtig aan.
Verwijder de ring en leg op de tartaar Parmezaanse kaas, de gesneden haricots verts en daar bovenop weer de aangemaakte sla. Daarop legt u het gepocheerde ei en u werkt het geheel af met geschaafde truffel. Druppel de truffeldressing eromheen.

4     kleine augurkjes
250 gram     zeer malse entrecote
ca. 50 gram   veldsla
4 eetlepels     gesneden bieslook
50 gram     geblancheerde haricots verts
4 plakjes     parmezaanse kaas
bosje     rucola sla
4     scharreleitjes
4 plakjes     truffel
2 dl     azijn
3 eetlepels     zachte olijfolie
2 dl     truffeldressing (recept)
3 eetlepels     basisdressing (recept)

Voor een mooi gepocheerd ei maakt
u eerst met een lepel een draaikolk
in de pan met water en azijn.
Laat het ei vanuit een kopje in
deze draaikolk glijden. Zo blijft
het eiwit heel fraai rond de
dooier zitten.

Basisdressing

0.5 dl     notenolie
1 eetlepel     poedersuiker
1 theelepel     mosterd
1 dl     azijn
1 dl     water
5 dl     zonnebloem- of olijfolie
1     eidooier

Doe de eidooier in een bekken met de mosterd, de azijn, het water en de poedersuiker. Klop dit geheel los en voeg dan, al kloppend, de notenolie en zonnebloem- of olijfolie toe. Stop als de gewenste dikte bereikt is en breng de dressing dan op smaak met peper en zout.

Truffeldressing

2 dl     basisdressing
2 eetlepels     jus de truffe
5 plakjes     truffel

Snij de plakjes truffel in zeer kleine blokjes (brunoise). Voeg nu de jus de truffel toe en daarna, druppelsgewijs, de basisdressing.

 

 

Pesto van veldsla

Dit recept ontvingen wij van Brasserie Sur Place uit Venlo, de pesto is op de zelfde manier te gebruiken als de bekende basilicumpesto.

De website van het restaurant is www.brasseriesurplace.nl

 

Pesto van Veldsla

Ingrediënten:

1/2 teentje knoflook

40 gram zonnebloempitten (geroosterd)

100 gram veldsla

80 gram pecorino romano

3 dl zonnebloemolie (ongeveer, naar eigen inzicht)

verse peper en zout

 

De pesto kan met de vijzel of in de keukenmachine gemaakt worden.

Doe alle ingrediënten behalve de olie in de machine, laten draaien en rustig de olie erbij doen tot de gewenste dikte bereikt is.

Op smaak brengen met peper en zout.

 

Veldsla en Pastinaak salade

Voor 2 tot 3 personen.

 

Ingrediënten:
1 pastinaak
150 gram veldsla
zout, peper uit de molen
witte wijnazijn
½ eetlepel korianderzaadjes, licht geroosterd en grof geplet
bloem
olijfolie

 

Voorbereiding
Borstel de pastinaak, schrap hem (net als een wortel), was hem nog een keertje, en snijd hem in dunne plakjes. Blancheer deze plakjes drie minuten in gezouten water. Laat ze afkoelen en dep ze droog.
Was de veldsla.

 

Bereiding
Bestrooi de plakjes pastinaak met zout en haal ze door de bloem. Verhit olie in een koekepan, en bak de plakjes aan weerszijden goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier, en afkoelen.
Maak de veldsla aan met de azijn, zout en peper, en de helft van de geplette korianderzaadjes.

 

Serveren
Leg sla in een grote, platte schotel en leg daarop de pastinaakplakjes, of verdeel de sla meteen over vier borden. Strooi de rest van de korianderzaadjes over de pastinaakplakjes.

Eet smakelijk!

 

Bron: Gheeraert Vorselman, Eenen nyeuwen coock boeck (1556)
© Coquinaria.nl/Christianne Muusers

 

Hulkmoos

Ofwel: veldsla stamppot

Door Louis en Truus Klerken

 

Ingrediënten:

1 kg aardappelen

Melk

Spekreepjes

400 g veldsla

boter

 

Bereiding:

De aardappelen schillen en gaar koken

De spekreepjes uitbakken

De veldsla wassen en de wortelvoetjes verwijderen, daarna goed drogen!

Melk verwarmen met een klontje boter er bij.

De gaar gekookte aardappelen stampen, hier de veldsla overheen leggen (rauw). Daarna het uitgebakken spek er bovenop samen met het vet uit de pan.

Dan samen met de hete melk (zoveel als nodig is om een smeuïge puree te krijgen en zeker niet teveel) het geheel door elkaar roeren, en eten maar!

 

Dit smaakt goed met gehakt, speklappen of braadworst. Als het vlees gaar is een paar tomaten toevoegen en nog 10 minuten doorbakken tot de tomaten een saus vormen

samen met het bakvet. Lekker om te mengen met de veldslastamppot.