www.winterpostelein.nl
Onze klanten vroegen er naar, winterpostelein, wij zijn meteen gestart met de teelt er van, en hebben destijds ook een website gemaakt over deze wintergroente, hieronder vindt u de originele teksten.
Winterpostelein
Hartje winter, een kas waar het net niet vriest en toch groeit er een fris knapperig gewas, zo weelderig dat het aan het voorjaar doet denken. Winterpostelein is een groente die zowel rauw in salades als in stamppotten te gebruiken is, en bovendien beschikbaar is in de winter.
Sinds 2010 telen wij deze fijne en enigszins vergeten groente, voornamelijk door de vraag vanuit restaurants of het niet mogelijk was om winterpostelein, of pourpier, wat verser in de keuken te krijgen.
In eerste instantie kenden wij deze groente alleen als een goed verspreid onkruid met een wit bloemetje, maar al snel bleek het onder glas geteelde, jonge stadium van het plantje een zeer smakelijke groente te zijn. Bovendien zijn de steeltjes met het blaadje als een vlaggetje er bovenop ware kunstwerkjes voor op het bord.
Om aan de vraag naar zeer vers te voldoen, oogsten wij de winterpostelein “on demand”, een bestelling die wij tot 12 uur ‘s-middags binnenkrijgen wordt die middag nog geoogst, verpakt en uitgeleverd.
Winterpostelein, wat is dat nu?
De officiële benaming luidt: Claytonia perfoliata.
Andere benamingen zijn: Poupier d’hiver of Clayton de Cuba (Frans), Winterportulak of Kubaspinat (Duits).
Winterpostelein is een eenjarige plant uit de Portulacaceae, ofwel de posteleinfamilie. Als onkruid is deze zeer wijd verspreid. Vanuit Cuba en Mexico is de plant waarschijnlijk naar west Europa gekomen.
Gebruik
Winterpostelein kan op diverse manieren gebruikt worden, rauw in salades, gekookt als spinazie, in stamppotten en soepen.
Belangrijk is het om de winterpostelein voorzichtig te wassen in ruim koud water. Niet afspuiten onder de kraan omdat daar de blaadjes zeer snel beschadigen.
Verkrijgbaarheid
Winterpostelein is de hele winter verkrijgbaar. Zodra het voorjaar wordt en er komt echt licht, temperatuur en langere dagen gaat de plant aan zijn nakomelingen ´denken´ en maakt deze zeer snel een bloemstengel aan. Vandaar dat vanaf dit moment er bijna geen winterpostelein meer te koop is. Een goedmakertje is dat er vanaf dat zelfde moment legio andere mooie groenten ineens wel volop verkrijgbaar zijn.
Gezondheid
Winterpostelein is een zeer gezonde groene groente, beschikbaar op een moment dat we deze zo hard nodig hebben namelijk de hele winter.
In de top 10 wintergroente van het vitamine informatie bureau prijkt dit groene ´vlaggetje´op een noemenswaardige derde plaats.
Energetische waarde | 42 kJ |
Koolhydraten | 1 gram |
Eiwit | 1 gram |
Vet | 0,2 gram |
Vitamine C | 20 mg |
Caroteen | 1,70 mg |
Vitamine B1 | 0,06 mg |
Vitamine B2 | 0,04 mg |
Calcium | 130 mg |
IJzer | 3 mg |
Houdbaarheid
In een open plastic zak, of een bakje met de deksel er los op is winterpostelein enkele dagen houdbaar in de koelkast. Het is dus zaak om deze zeer kort voor het gebruik aan te schaffen.
Teelt
Op ons bedrijf wordt winterpostelein geteeld in een zogenaamde ‘koude kas’. Hoewel de groente behoorlijk vorstbestendig is hebben wij er voor gekozen de temperatuur toch niet lager te laten zakken dan 1 graad boven nul.
Door deze temperatuur blijft de winterpostelein toch een klein beetje groeien en daardoor gezonder.
Vanaf september wordt er in etappes gezaaid en geplant om de hele winter verse winterpostelein te kunnen leveren. Zodra door het voorjaarsweer de eerste bloemstengels in de planten komen stoppen wij met winterpostelein oogsten.
Onze teelt is helemaal afgestemd op onze werkwijze ‘oogst op bestelling’. Er wordt alleen geoogst wat diezelfde dag verkocht is om zodoende bij onze klanten een extreem vers produkt aan te bieden.
In de teelt worden bovendien geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt.
In het nieuws
Klik hier voor een leuk artikel uit Navenant Magazine over onze winterpostelein
Recepten
Spaghetti met pesto van winterpostelein
Ingrediënten:
250 gram winterpostelein
50 gram walnoten
150 gram parmezaanse kaas
2 teentjes knoflook
1 dl olijfolie extra vergine
200 gram spaghetti
Bereiding:
Was de winterpostelein goed. Laat deze goed uitlekken of droog in de slacentrifuge. Rooster de walnoten goudbruin in een koekenpan. Rasp ongeveer twee eetlepels kaas. Pureer op een beetje voor de garnering na de postelein met de walnoten, geraspte kaas, knoflook en olijfolie tot pesto. Dit gaat het beste in de keukenmachine.
Kook de spaghetti, giet af en meng de pesto er doorheen. Garneer met nog wat parmezaan en de resterende blaadjes postelein.
Van Irene Muller ontvingen wij een variant hier op:
Benodigdheden
200 g postelein
75 g walnoten
150 g pecorino, geraspt
2 teentjes knoflook, gepeld
1 dl goede olijfolie
Bereiding
De postelein goed wassen en droogslingeren in de slacentrifuge. In de keukenmachine doen met de walnoten (die eerst even in een droge koekenpan roosteren), de kaas en de knoflook.
Even kort laten draaien tot alles nog niet te fijn is. Olie toevoegen en paar keer met de pulse-knop malen. Laat kort meewarmen met pasta, bv. tagliatelle, en maak op smaak met zout en peper.
Mimosa soep
Ingrediënten voor 4 personen:
50 gram winterpostelein
4 eieren
1 liter goede kippenbouillon
De eieren loskloppen, de postelein (behalve een paar blaadjes om te garneren) fijnsnijden.
De postelein en de eieren door elkaar mengen met een beetje zout en peper.
De bouillon aan de kook brengen en het ei-postelein mengsel er door roeren.
Het geheel weer een de kook brengen en ca. 1 minuut laten koken.
Verdeel de soep en garneer met de resterende posteleinblaadjes.
Smakelijk!
In maart 2024 verschenen we met onze winterpostelein in het tv programma Binnenstebuiten van NPO2.
Klik hier voor de uitzending en het recept van een heerlijke soep!