Hoewel wij cider niet als wijn beschouwen, wijn is eenmaal wijn, en cider is cider, is het volgende vergelijk wel degelijk waar: Cider is een wijn gemaakt van appels, wat de druif is voor wijn, is de appel voor cider. Denkt u dan ook niet aan appelsap, maar aan al die smaken van de appel die pas tot uiting komen door er cider van te maken!

Sinds eeuwen wordt ambachtelijke cider op ongeveer dezelfde manier gemaakt, we plukken appels, persen ze, en laten het sap fermenteren, een proces waarbij gisten de aanwezige suikers omzetten in alcohol. Na dit proces laten we de cider rusten zodat de deze helder wordt en zijn volle smaak kan ontwikkelen in het rijpingsproces.

De uitgesproken smaak van cider wordt in grote mate bepaald door de gebruikte appelrassen, de gisten en het ’blenden’ van de kenmerken van verschillende rassen, op dezelfde manier als een chefkok verschillende ingrediënten combineert tot een gerecht.

Het maken van Craft Cider heeft tijd nodig, veel tijd! Zorgvuldige fermentatie en rijping maken elke craft cider uniek. Er wordt een blend gemaakt van de geperste en gefermenteerde sappen, om een optimale smaak te creëren. Van sommige appelrassen maken we ook wel een ‘single varietal cider’, zoals de van Ananasreinette, een oeroud Limburgs appelras, of de Notarisappel. Rijping kan bijvoorbeeld plaats vinden in eikenhouten vaten, hetgeen niet alleen de smaak maar ook het uitgesproken karakter van de cider beïnvloedt.

Het verschil

Er zijn heel veel verschillende soorten ciders, waarbij het grootste verschil zit tussen industriële cider en de zg. Craft, of real cider, echte cider.

Industriële ciders worden in het groot geproduceerd, met als belangrijkste uitgangspunt een zo goedkoop mogelijke produktie. Op de prijs kan vooral bespaard worden in de grondstoffen, er wordt gebruik gemaakt van appel concentraat en suikerwater in plaats van echte appels, het merendeel van deze ciders bestaat voor meer dan 60% uit water. Suikers, smaak, geur- en kleurstoffen worden gebruikt om het geheel weer enigszins aan een appel te doen denken.

De smaak is altijd hetzelfde, elke fles, elk jaar en is dan ook heel goedkoop.

Echte cider, ook wel craft cider genoemd, is gemaakt van 100% vers geperst appelsap.

Dit soort cider kan alleen geperst worden in en net na het oogstseizoen, en fermenteren volgens een natuurlijk proces. De puurste vorm is een compleet natuurlijke methode waarbij geen gisten, suikers of wat dan ook toegevoegd worden, en het sap op geheel natuurlijke wijze tot (droge) cider kan worden.

Hoewel cider zich zelf maakt, het is nu eenmaal een puur natuurlijk proces dat ook plaatsvindt als de appel van een boom valt en langzaam verdwijnt, is het maken van echte cider volgens ons de meest uitdagende methode. Een proces waarbij de verborgen kenmerken van de appel op een volledig natuurlijk wijze tot uiting kunnen komen, minimaal gemanipuleerd. Neem u als beginnend cider drinker dan ook de tijd om te ontdekken wat er voorbijkomt als u proeft, u zult versteld staan van de appel!

Interesse in de verschillende smaken? Boek eens een proeverij, informeer voor de mogelijkheden en maak op een leuke manier kennis met deze bijzondere drank.

Tot gauw!

Yvonne en Marcel Janssen