We zitten op een heerlijk plekje in Boekend, een klein dorp vlak bij Venlo, aan de rand van een fantastisch natuurgebied.
Als je bij ons naar buiten kijkt zie je vormen in de bosranden en percelen, vormen door water! Het rond gevormde koelbroek is ontstaan door een Maasmeander, zo’n 10.000 jaar geleden na de laatste ijstijd. Aan de aanwezigheid van de maas danken we ook onze produktieve bodem! Dan is er de Everlosche beek, die je echt overal tegenkomt, soms kaarsrecht door het ‘Grand Canal du Nord’, het onvoltooide kanaal van Napoleon Bonaparte, en soms heel natuurlijk, door een familie bevers.
Direct achter dit Koelbroek ligt de Krayelheide, een zeer afwisselend gebied, met bosland, laag struweel, kruidenrijk grasland, een ven en meer.
Voor iedereen die van natuur houdt, vind je hier de twee met bordjes aangegeven wandelroutes. Zowel de Koelbroekroute als de Krayelheideroute zijn vanaf onze streekwinkel te wandelen. Na het wandelen is het bij ons goed toeven in de kas!
Je vindt als derde ook nog de Gerdeneersroute, door hetzelfde gebied, van ruim 11 km. Je komt hier ook nog langs een mooi uitzichtpunt, het galgenmonument op de plek van de Middeleeuwse ‘rechtbank’, het nieuw ontwikkelde Kolenven, twee ooievaarspalen, een beetje verborgen geluk, en de Celtic Fields.
De drie routes zijn ook te lopen via de Komoot website en app.
Wandeling “de greune lông’
Deze naam is gekozen omdat Boekend heer mooie omgeving bezingt als “de greune lông van Venlo” , maar ook omdat deze wandeling een gezonde uitlaatklep moge zijn in ons gehaaste leven.
“De greune lông” bestaat uit twee tracé’s:
De Koelbroekroute is 5 km lang en wordt met naam en groene pijl aangeduid.
De Krayelheideroute is 10 km lang en wordt met naam en een rode pijl aangeduid.
De Koelbroekroute voert je door een vrij ongerept natuurgebied. Het is een maasmeander ontstaan na de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden. Door het Koelbroek loopt de Everlose beek, die u in het begin van de route via een bruggetje oversteekt, maar verder in de route nog diverse malen terug zult zien. In het Koelbroek staan veel wilgen, zwarte els, en aan de waterkant gele lis, lisdodde en dotterbloem. Het is een zeer vogelrijk gebied met vogels als nachtegaal en wielewaal.
De Koelbroekroute komt bij ons voorbij, dus je kunt vanuit de Gerdeneer rechtsaf gaan (in noordelijke richting) en de bordjes volgen.
De Krayelheideroute geeft je een meer open landschap te zien. Open veld, afgewisseld met bospercelen en natuur in ontwikkeling. In het begin van de 20e eeuw was dit nog heidegebied met vennen. Op de Krayelheide leven vooral vogels van het kleinschalige boerenland; geelgors, veld- en boomleeuwerik, de kwartel en de zomertortel. Ook komen hier diverse vlindersoorten voor.
Als je vanuit de Gerdeneer linksaf gaat (zuidelijke richting), en na ca. 200 meter linksaf de Everlose beek kruist, zie je de eerste rode pijltjes van de Krayelheideroute.
Gerdeneersroute, verkenning van Koelbroek en Krayelheide (11 km)
Mooie paadjes, de beverdam, ooievaarsnesten, verborgen geluk, een mooi vergezicht, Celtic fields en misdaad uit vervlogen tijden.
1: Verborgen Geluk
2: Beverdam
3: Uitkijkpunt
4: Ooievaarsnest
5: Kolenven
6: Galgenmonument
7: Celtic Fields
8: Mijn mooiste paadje
9: Kapelletje bij Achter Kockerse
10: Everlosche Beek
11: Blerickse Bergen
12: Grand Canal du Nord
13: Koelbroek