De start van onze cidermakerij, hoe het begon…

 

What the heck do you do with all the apples? You don’t eat ‘em, well?

Sprak een slijter in Brighton, Engeland, toen ik in 1995 vroeg voor een aantal flessen cider en vertelde dat we die in Nederland niet hadden….

Een avontuur, ja dat is het nog steeds. Gestart in 2015 met 30 liter appelsap uit eigen tuin, een standaard cidergist, een emmer, waterslot, wat flessen en een boekje van 15 pagina’s over cider maken.

Het resultaat, veel te snel opgedronken in het voorjaar van 2016, was voortreffelijk, heerlijk droge, fruitige cider, prachtig mousserend.

Ergens in die zomer van 2016 begon het te kriebelen, hoe lekker is dit bij het eten (dat wisten wij natuurlijk al vanwege onze bezoeken aan Engeland), hoeveel appels hebben we wel niet in ons kikkerlandje, hoe bijzonder en vernieuwend deze smaak…. en dan vooral, hoe onbekend! Dat laatste was toch wel de druppel, tijd om daar iets aan te doen!

Op precies het juiste moment deelde een familielid ons mede afstand te gaan doen van zijn uit de hand gelopen hobby, een wijnmakerij. Het hele zaakje hebben we overgenomen, met als grootste resultaat dat we nu echt helemaal geen ruimte meer hadden in onze loods.

Appels werden geplukt, bijgekocht, geperst, gefermenteerd, boeken werden gelezen, emails geschreven, telefoontjes gepleegd, podcasts geluisterd (ciderchat), en nog meer materiaal werd aangeschaft….. Het bleek niet zo makkelijk als het leek en we gaven onszelf een jaar om het ciderproces onder de knie te krijgen. Achteraf kunnen we hier heel hard om lachen, want net zoals echte cider een levend en veranderend produkt is, is het maken van cider een levenslang leerproces!

We hebben talloze ciders gemaakt in dat geplande ‘ene’ jaar, dat er tot nu toe toch 4 werden, heerlijke aromatische die niet te drinken waren, mousserende die niet in de fles wilden blijven, mousserende zonder prik, fantastisch lekkere, die niet zo fris roken, en nog veel meer. We voelden de tegenstelling tussen die eerste cider, die zo eenvoudig tot stand kwam en de realiteit dagelijks en er zijn momenten geweest dat we ernstig twijfelden aan onze plannen.

Los van de bende leesmateriaal en overleg met cidermakers uit alle uithoeken van de wereld, hebben we een opleiding mogen doen aan de vermaarde ‘Cider and Perry Academy’ in het Verenigd Koninkrijk. De lessen gegeven door Peter Mitchell, wereldwijd beschouwd als de autoriteit op het gebied van cider, zijn zeer waardevol gebleken in dit leerproces.

Uiteindelijk hebben we behalve lekkere ciders, een goed beeld van met welke appels we willen werken, een beeld van droog, zoet, mousserend, helder, troebel, aromatisch en nog veel meer! En ook een beter ontwikkelde smaak vergeleken met dat prille begin in 2015, het zou mooi zijn als we van die eerste cider nog een fles overgehouden hadden, alleen al om datgene te proeven dat we destijds niet opgemerkt hebben!

Wij nodigen u van harte uit in dit avontuur, kom eens proeven zodra het weer mag, breng ons uw appels, ja ook die ene boom in uw tuin kan meedoen…. heeft u vragen, suggesties of zin in cider, kijk eens op onze website, bel ons of stuur een email, we lezen (en beantwoorden) ze allemaal…

Proost, en bent u nieuwsgierig naar onze cider, bezoek onze webshop.

Yvonne en Marcel Janssen         www.cideriedegerdeneer.nl